با اینوجود عرضههای اعتباری، پیشبینی رشد بیشتر قیمت پایه در هفتههای بعد با توجه به فرمول تعیین قیمت پایه و انتشار خبر آزادسازی صادرات توانست به رونق معاملات این بخش منجر شود. البته با توجه به آنکه نرخ فروش شمش فولاد در بازار صنعتی بورسکالا بالاتر از قیمت صادراتی آن است و با توجه به رکود سنگین حاکم بر بازار جهانی فولاد، خرید و صادرات این محصول فاقد توجیه اقتصادی است، اما میتوان انتظار داشت که این مصوبه زمینه صادرات مقاطع طویل فولادی موجود در انبار تولیدکننده و تجار را فراهم کرده و از این منظر به تحریک بازار فولاد داخل پس از ماهها رکود مصرفی منجر شود.
حمایت از فولادیها از جیب صنایع تکمیلی
میانگین قیمت پایه عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورسکالا برای اولین هفته از آبانماه به بیشترین نرخ پس از هفته ابتدایی خردادماه رسید. شمش فولاد در روز دوم آبانماه با نرخی در بازه ۱۲هزار و ۷۸۰تومان تا ۱۳هزار و ۵۷۰تومان در رینگ صنعتی بورسکالا عرضه شد. این رشد نرخ پایه در حالی برای این محصول رقم خورد که از خرداد تا آبانماه، بازار فولاد جهانی با تبعات احتمال بروز رکود اقتصادی در دنیا مواجه بوده و تقریبا به شکل مستمری از نرخ آن کاسته شدهاست، اما اصرار سیاستگذار برای جداکردن روند قیمت داخلی از نوسان جهانی باعثشده تا بازار فولاد داخلی از نوسان جهانی جدا شده و رویهای متفاوت را درپیش گیرد.
متالبولتن بهای شمش بیلت فولاد صادراتی ایران فوب خلیجفارس را برای هفته گذشته که طبعا باید مبنای معاملات داخلی در هفتهجاری باشد را در بازه ۴۷۷ دلار تا ۴۸۰ دلار به ازای هرتن ارزیابی کرد؛ به این ترتیب میانگین نرخ فروش شمش فولاد صادراتی ایران با افزایشی ۱۵ دلاری به ازای هرتن به ۵/ ۴۷۸دلار به ازای هرتن رسید، اگرچه ظرف یک هفته اخیر حدود ۳درصد بر ارزش شمش فولاد صادراتی ایران افزوده شد، اما همچنان نرخ فروش این محصول فاصله معناداری با نرخ معمول فروش این محصول در سنوات قبل دارد و به این ترتیب باید اذعان کرد که همچنان فولادسازان با رکود در بازارهای صادراتی روبهرو هستند.
درصورتیکه قیمت پایه عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورسکالای ایران با فرمول پیشین ۹۵درصد نرخ صادراتی فوب خلیجفارس با احتساب بهای ارز نیمایی ۲۷هزار و ۳۰۰تومان تعیین میشد، این هفته قیمت پایه این محصول برابر ۱۲هزار و ۴۰۰تومان بود و حتی با احتساب ۱۰۰درصد نرخ صادراتی نیز قیمت شمش فولاد ایران برابر ۱۳هزارتومان است، بنابراین فرمول ابداعی بورسکالا فرصتی را برای شمشسازان کشور فراهم کرده است تا محصول خود را با نرخی بهمراتب بالاتر از قیمت صادراتی در بازار فیزیکی بورسکالا عرضه کنند.
درحالی که نحوه تعیین قیمت پایه شمش فولاد در بورسکالای ایران با انتقادات فراوانی روبهرو است، برخی افراد، این رویه را با تفاوت قیمت میان نرخ فروش شمش فولاد صادراتی ایران و بهای فروش شمش CIS توجیه میکنند. ظرف هفته گذشته شمش فولاد صادرات CIS فوب دریایسیاه نرخی برابر ۵۲۵دلار به ازای هرتن داشت که این رقم حدود ۱۰درصد بالاتر از نرخ فروش شمش صادراتی ایران فوب خلیجفارس بود. این ارزانفروشی نتیجه تحریم است و در واقع فولادسازان داخلی برای دورزدن تحریم و حفظ مشتریان چارهای جز ارائه تخفیف ندارند؛ اما این رویه تنها شامل حال واحدهای تولیدکننده شمش فولاد نیست و نوردکاران کشور نیز باید متحمل این هزینه شوند.
در این شرایط فروش شمش به صنایع تکمیلی با نرخ بازار CIS، آنهم در شرایطی که صنایع تکمیلی فولادی نیز همانند شمشسازان برای حفظ بازار در دوران تحریم چارهای جز ارائه تخفیف به مشتریان خود ندارند، تحمیل هزینهای دوبرابر به حلقه پایانی زنجیره به سود حلقه میانی است. در این شرایط تغییر فرمول تعیین قیمت پایه و تطابق آن با وضعیت بازار جهانی خواسته بحقی است که از تحمیل زیان به حلقه پایانی زنجیره به سود حلقه میانی جلوگیری میکند.
رونق بازار داخل نتیجه مصوبه صادراتی بود؟
فولادسازان کشور ظرف هفته ابتدایی آبانماه حدود ۲۱۹هزارتن شمش فولاد در رینگ صنعتی بورسکالای ایران عرضه کردند که تقاضایی بالغ بر ۲۴۵هزار تن برای این محصول در بازار بهثبت رسید و در نهایت بهفروش ۱۵۴هزارتن شمش فولاد در این بازار منجر شد. به این ترتیب در اولین هفته از آبانماه امسال بالغ بر ۷۰درصد عرضه شمش فولاد با وجود رشد قیمت پایه مورد معامله قرار گرفت و به این ترتیب در شرایطی که فولادسازان دنیا با رکود دستوپنجه نرم میکنند، فولادسازان داخلی فرصت فروش محصول با نرخی بالاتر از قیمت صادراتی را در بازار داخل دارند. این رونق از سویی معلول برآورد رشد قیمت پایه در هفته بعد و از سوی دیگر نتیجه آزادسازی صادرات برای عموم افراد بود. گمرک ایران با استناد به نامه معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت، صادرات فولاد و سایر محصولات صنایع معدنی را «برای عموم» و «مطابق مقررات صادرات» آزاد اعلام کرد.
در شرایطی که واهمه بروز رکود جهانی صادرات انواع محصولات صنایع معدنی را دشوار کرده است و رکود در بخش داخل نیز باعثشده تا انبار تولیدکننده و تاجر انباشته از بسیاری از محصولات باشد و عمده خریدها نیز تنها با هدف تبدیل نقدینگی به کالا و نگهداری در انبارها انجام میشود، این سیاست میتواند به تحرک بازارهای صادراتی محصولات بخش معدن و صنایع معدنی منجر شده و از زیان انباشت محصول در بازار داخل بکاهد. از ۱۵۴هزارتن شمش فولاد معاملهشده در رینگ روز گذشته بالغ بر ۶۷هزار تن آن مربوط به عرضههای اعتباری بود؛ یعنی ۴۳درصد فروش شمش فولاد از رینگ صنعتی بورسکالا بدون پرداخت وجه نقد و تنها با ضمانت اعتباری منعقد شد. بخش قابلتوجهی از این فروش نیز با تکیه بر همین عرضههای اعتباری انجام شد.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط