بازار داخلی فولاد در رکود به دام افتاده، اما این بخش تحتتاثیر دو تصمیم قرار گرفته است. اولین موضوع موثر بر بازار فولاد، بخشنامه تغییر تعیین مبنای قیمت بورسکالا براساس معاملات میلگرد به جای شمش است که با توجه به وضعیت راکد بازار فولاد و کمبود تقاضا برای میلگرد، پیشبینی میشود روند قیمتی میلگرد، شمش را نیز کاهشی کند.
این در حالی است که واحدهای تولیدی فعال در بخش فولاد، بهویژه واحدهای احیای مستقیم، با معضل محدودیت گاز و برق مواجه هستند که این موضوع موجب کمبود آهن اسفنجی شده است و با وجود افزایش هزینههای تولید مشخص نیست که کاهش قیمت در زنجیره فولاد محقق شود یا نه. این در حالی است که این تصمیم از اساس با هدف تشکیل بورس مغایر است.
موضوع موثر دیگر بر بازار فولاد، راهاندازی تالار ارز است که با وجود اینکه یک ضرورت به حساب میآید، پیشبینی میشود حواشی بسیاری برای بخش فولاد در پی داشته باشد، چراکه نحوه اجرا و برنامههای خارج از آن، بهخصوص مساله سیاستهای خارجی و تصمیمهای آینده دونالد ترامپ جای بررسی دارد و باید به انتظار نشست تا نتایج این دو موضوع بر آینده بازار فولاد آشکار شود. یک نکته مهم در بخشنامه بانکمرکزی به بانکها مربوط میشود و نرخ تسخیر ارز بانکها براساس نرخ این بازار خواهد بود؛ به این معنا که ترازنامه بانکها در پایان سال با تغییر نرخ ارز مثبت خواهد شد. طبعا سیاست وامدهی بانکها تغییر خواهد کرد، واردات و صادرات بسیار روانتر خواهد شد و مهمتر از همه شاید رانتها برچیده شود. در این میان مورد مهم این است که نرخ خوراک پتروشیمیها و فولادیها براساس پایه ارز این اتاق محاسبه خواهد شد.
ثبت معاملات ۹۵ درصدی شمش
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در روز دوشنبه ۲۶آذرماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۵۴درصد در هفته سوم معاملاتی آذرماه به ۹۵درصد افزایش داشته است که ۴۱درصد رشد را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به هفته گذشته ۸۸درصد کاهش داشته است.
بررسی معاملات روز دوشنبه ۲۶آذرماه نشان میدهد بورسکالا میزبان عرضه ۱۱۲هزار و ۷۰۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۲.۵برابری نسبت به عرضه، ۹۵درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۲۶آذرماه ۲۴هزار و ۵۲۹تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش ۱.۸درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند.
همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۲۶آذرماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۸۸درصد و ۶.۴درصد کاهش داشته است. قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش در بازه ۲۲هزار و ۶۳۶تومان تا ۲۴هزار و ۳۴۳تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۲۶آذرماه ۲۳هزار و ۴۸۹تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته ۰.۰۷درصد افت را گزارش میکند.
شمش با میانگین قیمت ۲۴هزار و ۵۲۹تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده شمش ۲۷هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به ۳۰هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی، میلگرد در بازار آزاد با قیمت ۲۹هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بیرمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. در حالی که بانکها و سایر ارگانهای دولتی به دلیل برودت هوا و کمبود گاز تعطیل شدهاند، بورسکالا به فعالیت خود ادامه میدهد و در چنین شرایطی مشتریان رینگ فیزیکی قادر به واریز پول و پرداخت نقدی نیستند. همچنین امکان گشایش LC و ضمانتنامه ندارند و در شعب منتخب بانکها نیز امکان گشایش LC و ضمانتنامه وجود ندارد و این موضوع موجب شده است تا از روز یکشنبه ۲۵ آذرماه همزمان با تعطیلی بانکها میزان قابلتوجهی از معاملات فسخ شوند.
با توجه به آغاز فصل سرما طبق روال سالهای گذشته، موضوع محدودیت گاز در واحدهای تولیدی بخش فولاد مطرح میشود که این موضوع به صورت مستقیم بر میزان تولید محصولات زنجیره فولاد تاثیر میگذارد؛ بهطوری که روز شنبه ۲۴آذرماه سالجاری ۷۲هزار تن آهن اسفنجی در تالار صنعتی بورسکالا عرضه شد که با تقاضای ۷۵هزار و ۴۰۰تنی مواجه شد و در نهایت و با احتساب معاملات مچینگ ۵۶هزار و ۱۰۰تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. در حالی که نرخ ارز در بازار آزاد در حال رکوردزنی است، قیمت محصولات زنجیره فولاد روند کاهشی را در پیش گرفت. در حالی که واحدهای احیای مستقیم با معضل کمبود گاز مواجه هستند، حجم تولید و عرضه آهن اسفنجی کاهش یافته است و در حالی که قیمت این محصول در کانال ۱۴هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قرار دارد، نسبت به هفته گذشته ۲.۸درصد کاهش را به ثبت رسانده است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط