به گزارش فولادنامه، روزنامه جهان صنعت نوشت: بخشنامههای یکشبه مثل افزایش عوارض ۴۰۰ درصدی، محدودیتهای انرژی، محدودیتهای حملونقل، ماشینآلات معدنی فرسوده و… مشکلاتی هستند که باعث شدهاند هزینه صادرات محصولات معدنی افزایشی شود و برخی از معدنیها به سمت تعطیلی پیش روند.
متاسفانه به دلیل محدودیتهای انرژی از جمله برق آن هم گاهی تا ۹۰ درصد، نتیجه آن شده که فعالیت تعدادی از فولادسازان متوقف شود. این در حالی است که تولید ۵۵ میلیون تن فولاد یعنی هدف چشمانداز ۱۴۰۴ به ارائه زیرساختهایی همچون تامین برق برای تولیدکننده نیاز دارد.
در ادامه باید گفت طی سالهای گذشته وضعیت تامین گاز هم در زمستان چندان خوشایند نبوده و نتیجه آن شده که اشتغالزایی و سودآوری بخش معدن به شدت تحت تاثیر قرار گیرد. در واقع افزایش دوبرابری نرخ گاز برای این صنعت باعث خواهد شد واحدهای کوچک و بعد هم بزرگترها به سمت زیاندهی هر چه بیشتر پیش بروند. در حالی که بخش فولاد میتواند ارزآوری قابل توجهی برای اقتصاد به ارمغان آورد و در شرایط بد اقتصادی به توسعه این عرصه کمک چشمگیری کند، اما با بیتدبیری مسوولان مربوطه هنوز راه برای توسعه بسیار است! به طور مثال کارشناسان تاکید میکنند که چیزی حدود ۱۵ میلیون تن ظرفیت خالی در حوزه فولاد وجود دارد که به دلیل وجود محدودیتهای فعالان بخش خصوصی از جمله تامین برق و گاز شکل گرفته است. حالا فعالان این حوزه مطرح میکنند که نقص بزرگ زنجیره آهن و فولاد در ساختار حکمرانی است که باید حل شود. درواقع تاکید میشود که بهتر است جهتگیری مناسبتری در عرصه حاکمیت صنایع معدنی کشور صورت گیرد.
۱۵ میلیون تن ظرفیت بلااستفاده در حوزه فولاد
رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: در حال حاضر ایران چیزی حدود ۳۰ میلیون تن فولاد تولید میکند و در ردهبندی انجمن جهانی فولاد دارای رتبه دهم است. قرار بود در سال ۱۴۰۴ به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برسیم، این در حالی است که به خاطر مشکل برق تعدادی از فولادسازان کارشان متوقف شده و برق تا ۹۰ درصد برای این تولیدکنندگان محدود شده است. بهرام سبحانی گفت: تولید این میزان از فولاد طبق برنامه، نیازمند انرژی است و این در حالی است که طی سالهای گذشته گاز و برق صنعتی اشتغالزا و سودآور با محدودیت مواجه شده است.
سبحانی در ادامه تاکید کرد: فولاد ارز خوبی را برای کشور تامین میکند، چراکه نیمی از میزان تولید کشور صادر میشود. امروز با توجه به ظرفیت ۴۵ میلیون تنی کشور چیزی حدود ۱۵ میلیون تن ظرفیت خالی است و مساله این است که دلیل آن همین محدودیتهایی است که فولادسازان با آن دستوپنجه نرم میکنند.
وی با اشاره به اینکه افزایش دوبرابری نرخ گاز تورمزاست، تصریح کرد: دو برابر کردن نرخ گاز برای این صنعت موجب میشود ابتدا واحدهای کوچک و بعد هم واحدهای بزرگ وارد منطقه سر به سر و زیاندهی نسبت به سرمایهگذاری شوند.
رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خاطرنشان کرد: تا چند سال ایران یک واردکننده فولاد بود، اما اکنون بالاتر از بسیاری از کشورهای مطرح جهان به یکی از صادرکنندگان برتر فولاد دنیا تبدیل شده است. در واقع ایران یکی از کشورهای مستعد برای تولید فولاد است و به همین خاطر باید محدودیتها باید برای فولادسازان رفع شود. علاوه براین صنعت فولاد یکی از صنایعی است که برای تولید هر تن محصول و توسعه آن صنایع دیگری نیز ایجاد میشود که این صنایع نیز میتوانند به کمک اشتغالزایی برای مردم کشور بیایند.
سبحانی تصریح کرد: امروز حدود ۷۵ درصد از ظرفیت تولید فولاد دنیا استفاده میشود و در ایران ۱۵ میلیون تن از ظرفیت کشور خالی است که نتیجه میگیریم با برنامهریزی و اقدامات متناسب باید از زیان سرمایهگذاران و بازار سرمایه جلوگیری کنیم.
حداقل حدود ۷۵ درصد از ظرفیت یک کارخانه تولید فولاد باید در حال تولید باشد تا این کارخانه سوددهی داشته باشد ولی امروز فولادسازان کشور با مشکلاتی نظیر بخشنامههای خلقالساعه و سایر تصمیمات نامناسب روبهرو هستند.
ضرورت جهتگیری صحیح در صنایع معدنی کشور
دبیر انجمن سنگ آهن ایران گفت: نقص بزرگی در زنجیره آهن و فولاد وجود دارد و نکته مهم این است که در ساختار حکمرانی، ژنرالی در عرصه صنعت فولاد وجود ندارد. البته در دولت و مجلس ساختارهایی وجود دارد که متاسفانه افراد متخصص کمی در زمینه تصمیمگیری در آن حضور دارند که باید از ظرفیتهای موجود نظیر افراد باتجربه در این حوزه استفاده شود.
سعید عسکرزاده اظهار کرد: دلسوزانه عرض میکنم که باید جهتگیری بهتری در عرصه حاکمیت صنایع معدنی کشور انجام شود. البته شرکتهای معدنی و صنایع معدنی کشور هماهنگیهای لازم را برای حل مشکلات درونی این صنعت دارند و باید موضوع حکمرانی با استفاده از مشاوره بزرگان این صنعت حل شود.
محدودیتهای انرژی؛ گریبانگیر صنعت فولاد کشور
مشاور دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مشکلات انرژی نظیر محدودیتهای گاز و برق در فصول مختلف سال از جمله چالشهایی هستند که امروزه به مشکلی بزرگ برای فولادسازان کشور تبدیل شدهاند.
حمیدرضا فولادگر در افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی متالورژی، فولاد، ریختهگری، ماشینآلات و صنایع وابسته اظهار کرد: زنجیره تولید فولاد، از اهمیت بالایی برای صنعت و اقتصاد کشور برخوردار است و بدون داشتن یک سند برای توسعه آن نمیتوانیم شاهد پیشرفت این زنجیره باشیم. البته پیشنهادات و اقداماتی در طول این سالها انجام شده، اما هنوز سند مدونی که دولت به عنوان بخش حاکمیتی در اختیار این صنعت بگذارد وجود ندارد.
وی گفت: علاوه براین، چالشها و تهدیدهایی را در صنعت فولاد شاهد هستیم که نبود سنگ آهن برای تولید فولاد یکی از این چالشهاست و برای فائق آمدن بر آن، اکتشافات جدید و معدنکاری فراسرزمینی باید در دستور کار قرار بگیرد.
مشاور دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: نبود استخراج با فناوری بالا و بهروز یکی دیگر از اتفاقاتی است که صنعت فولاد را تهدید میکند در این زمینه نیازمند تحولی عظیم هستیم. به طور مثال برخی از دامپتراکهای موجود به خاطر تحریم از کار افتادهاند که در این زمینه میتوان از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: مشکلات انرژی نظیر محدودیتهای گاز و برق در فصول مختلف سال نیز از جمله این چالشهاست و صنایع طبق برنامه هفتم باید این مشکل را حل کنند. این در حالی است که امروز تمرکز صنایع باید بر کار خودشان باشد و این ضعف است که نمیتوانیم بخش خصوصی را برای سرمایهگذاری تولید برق فعال کنیم.
فولادگر تصریح کرد: مدیریت برق صنعت کشور به مدیریت خاموشی تبدیل شده و امروز برای رفع نیاز برق کشور شاهد محدود کردن برق صنایع هستیم که این موضوع نیز باید اصلاح شود تا سرمایهگذاران در عرصه تولید برق ورود بیشتری داشته باشند.
مطالب مرتبط