به گزارش فولادنامه، روزنامه جهان صنعت نوشت: رکود جزو مشکلات اصلی در هر اقتصادی شناخته میشود که ممکن است تاثیر بحرانی و مخربی بر صنایع مختلف از جمله صنایع فولادی داشته باشد. با توجه به اینکه بعد از تحریمها و کاهش درآمد نفت دولت بر بخش معدن و صنایع معدنی تمرکز کرد، درنتیجه صنعت فولاد جزو اصلیترین منابع درآمدی کشور شناخته و همه توجهات به این حوزه سوق داده شد. مطرح شد که با حمایت از بخش معدن بهطور مستقیم اقتصاد کشور تحت تاثیر قرار گرفته و تکانی جدی خواهد خورد، اما در عمل به دلیل مشکلاتی که برای این عرصه پیش آمد از جمله مشکل تامین انرژی و تصمیمگیریهای یکشبه در داخل و از طرفی مشکل تحریمها در خارج شاهد بودیم که صنایع معدنی نیز با بحران روبهرو شدند و نتوانستند به رونق اقتصاد کمکی شایان کنند. این در حالی است که باید به حوزه معدن توجه ویژه میشد تا اقتصاد دچار بحران نشود، اما این اتفاق نیفتاد.
اینکه امروز محصولات فولادی با کاهش تقاضا روبهرو هستند دلایل مختلفی دارد که بخشی از آن شامل عوامل داخلی همچون مشکل تامین برق و سیاستهای انقباضی بانکهای داخلی است و بخشی هم به دلیل مسائل خارجی شامل تحریمها و سیاست کشورهای مختلف است.
روند کاهشی قیمتها در بازارهای جهانی
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد با اشاره به وضعیت بازارهای جهانی فولاد گفت: قیمت صنایع فولادی در بازارهای جهانی به دلایل مختلف کاهشی شده است. یکی از دلایل آن این است که روسیه به دلیل جنگ اوکراین به شدت برای کالاهای خود تخفیف قائل شده و با قیمتهای پایین به دنبال صادرات آنها است. در نتیجه نیاز به نقدینگی این کشور باعث شده که در بازارهای جهانی به دنبال مشتری بگردد. البته شرایط این کشور درست مثل ایران بوده که با بحث تحریمها مواجه است. ایران هم در بحث صادرات محدودیتهای زیادی در سطح جهانی دارد و تنها به کشورهای محدودی میتواند صادر کند.
سیدرضا شهرستانی با اشاره به عوامل دیگر کاهشی بودن قیمتها اظهار کرد: از طرفی باید به وضعیت اقتصاد چین نگاه کرد که چندان خوشایند نیست. در آنجا مصرف صنایع فولادی کاهشی است درنتیجه آنها هم روی صادرات متمرکز شدهاند و به دنبال نقشآفرینی در بازارهای جهانی هستند. این مهم مزید بر علت شده که قیمتهای جهانی محصولات فولادی کاهشی شوند.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در ادامه به افزایش نرخ بهره در اروپا و آمریکا اشاره کرد و گفت: از طرف دیگر این مهم در اروپا و آمریکا روی مصرف محصولات فولادی به شدت تاثیرگذار بوده، لذا آنها هم وارداتشان را کاهش دادهاند. او ادامه داد: به این ترتیب شاهدیم که بازار جهانی فولاد کاهشی شده است.
شهرستانی با اشاره به بهبود وضعیت تقاضا و مصرف فولاد در سال آینده میلادی گفت: به نظر میرسد در سال آینده (۲۰۲۴) با مصرف و افزایش نیاز در کل دنیا روبهرو شویم. این مهم نشان میدهد که درواقع سیاست افزایش بهره جواب داده و این کشورها توانستهاند تورم خود را کنترل کنند. در ادامه در کشورهای مختلف شاهد این خواهیم بود که اقتصاد دوباره رونق پیدا کند و مصرف فولاد افزایشی شود.
وضعیت ایران چگونه است؟
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد با اشاره به وضعیت ایران و تاثیر این کشور از بازارهای جهانی گفت: ازآنجاکه ما هم دنبالهرو بازارهای جهانی هستیم؛ در نتیجه از کشورهای دیگر تاثیر میگیریم و شاهدیم که بازار فولاد در ایران همچون دیگر کشورها راکد شده است.
شهرستانی در ادامه با اشاره به برخی سیاستهای داخلی در کشور گفت: سیاستهای انقباضی که بانکهای داخل کشور در پیش گرفتهاند باعث شده نقدینگی کاهشی شود. در حال حاضر به هیچ عنوان وامی داده نشده و السی باز نمیشود. این مهم باعث شده تقاضا کنترل شود و به این صورت شاهدیم که در حال حاضر بازار فولاد جان چندانی نداشته باشد.
او تاکید کرد: سیاست انقباضی که بانکها در پیش گرفتهاند باعث شده تقاضای آنچنانی برای صنایع فولادی وجود نداشته باشد و شاهد این نباشیم که قیمت فولاد در داخل افزایشی شود.
شهرستانی با اشاره به اینکه در کنار رکود فولادیها باید به بحران برق اشاره کرد، گفت: متاسفانه با اینکه در خرداد و تیر سال جاری وضعیت برق صنایع فولادی نسبت به سال قبل ۱۵ درصد بهتر شد، اما در مرداد ماه برق شرکتهای فولادی را به شدت کاهش دادند. این در حالی است که هرگز سابقه نداشته است از ۸ صبح تا ۱۲ شب برق اغلب شرکتهای فولادی قطع شود؛ موضوعی که به عنوان یک فاجعه تعبیر میشود!
ورشکستگی شرکتها
رکود اقتصادی بر بازارهای مختلف اثرات منفی زیادی به جا میگذارد. در این بین یکی از بازارهایی که از رکود تاثیر میگیرد، بازار فولاد است. در حال حاضر این رکود سبب سرخوردگی و مشکل در این بازار شده است. در کشور ما اولین نتایج رکود اقتصادی و اثرات آن در بازار فولاد دیده میشود، چراکه یکی از پررونقترین صنایع ایران، فولاد است که هم در داخل و هم در خارج از کشور مشتریان زیادی دارد.
در این شرایط برخی باور دارند که بهتر است ایران به جذب سرمایهگذاری خارجی بپردازد و سیاستهای خود را تغییر دهد. در این خصوص یک کارشناس فولادی گفت: اگر سیاستهای مربوط به سرمایهگذاران خارجی تغییر کند و این افراد به دلیل ارزانبودن انرژی و سایر مزایای ایران به کشورمان بیایند، میتوان تا حدودی نسبت به آینده این صنعت در جهت مصرف داخلی و صادرات امیدوار بود.
محسن فرجاللهی با ارائه پیشنهادی برای خروج بازار فولاد از رکود اظهار کرد: نرخ دلار نیاز به کاهش دارد و قیمت آن را باید بازار آزاد تعیین کند نه اینکه به صورت دستوری باشد. از سوی دیگر، شرکتهایی که در دست دولت هستند باید این امکان را فراهم کنند که خارجیها بتوانند سهامهای آنها را خریداری کنند و باعث جاری شدن تکنولوژی در آنها شوند.
این کارشناس صنعت فولاد اظهار کرد: نرخ بالای تورم در ایران و به دنبال آن، رکود در صنایع مصرفکننده فولاد با کاهش میزان تقاضا در داخل همراه خواهد بود که پس از هر رشد قیمتی ناشی از شوک دلار، باعث رکود در بازار داخلی فولاد خواهد شد.
فرجاللهی تصریح کرد: کاهش میزان عرضه و تقاضا اصلیترین تاثیر منفی رکود اقتصادی بر صنعت فولادسازی ایران را دارد. در صورتی که دوران رکود مدت زمان زیادی ادامه پیدا کند، امکان دارد برخی از شرکتهای فولادی دچار ورشکستی شوند. ناگفته نماند صنعت فولاد بسیاری از صنایع دیگر را تحت پوشش خود قرار میدهد و زمانی که این شرکتها با مشکلات جدی مواجه میشوند ارزش عوامل مرتبط با خود را نیز پایین میآورند.
به گفته وی، صنعت فولاد به عنوان صنایع مادر است و صنایع بسیار زیادی به عنوان زیرشاخههای آن مانند صنایع معدن، حمل و نقل، بازرگانی، تهیه تجهیزات، ماشینآلات و… بهشمار میروند.
مطالب مرتبط