به این ترتیب در شرایطی که خبر سفر سلطان عمان به کشور زمینه عقبگرد قیمتی در بسیاری از بازارهای مالی و کالایی کشور را فراهم کرده بود، شمش فولاد برای صعود به کانال قیمتی ۲۲هزار تومانی خیز برداشت. البته خبر سفر سلطان عمان و احتمال آزادسازی ۱۸میلیارد دلار بلوکهشده کشور، زمینه کاهش تقاضا در بازار آزاد مقاطع طویل فولادی کشور را فراهم آورده و زمینه افت نرخ این محصولات بهرغم جریان افزایش نرخ شمش فولاد را مهیا کرده است.
فصل تابستان، زمان سنتی رونق فعالیت ساختوساز در کشور است؛ اما امسال نیز به سیاق سال گذشته از رونق ساختوساز در بازار مسکن خبری نیست و در چنین شرایطی تقاضای سرمایهای مهمترین عامل جهتدهنده به بازار آزاد مقاطع طویل فولادی کشور شده است که این تقاضا نیز گوش به فرمان خبرهای ارزی است.
خیز شمش برای کانال ۲۲هزار تومانی
فولادسازان کشور روز دوشنبه هشتم خردادماه بالغ بر ۱۱۸هزار تن شمش فولاد را با نرخ پایهای در بازه قیمتی ۱۹هزار و ۲۰۰تومان تا ۲۰هزار و ۸۰۰تومان روانه بازار فیزیکی بورس کالای ایران کردند. تقاضای ثبتشده برای این میزان شمش، به حدود ۱۸۵هزار تن رسید. در حالی که بازار محصولات طویل فولادی در کشور متاثر از تضعیف بخش ساختوساز همچنان در رکود سنگین مصرفی به سر میبرد، واهمه از کاهش تولید شمش فولاد در هفتههای پیشرو به علت محدودیت در تامین برق فولادسازان به رونق هیجانی در رینگ شمش فولاد انجامید.
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در نامهای به تاریخ روز یکشنبه هفتم خردادماه، از اعضای خود خواست تا میزان برق مصرفی موردنیاز خود براساس تولید سال گذشته، میزان برق موردنیاز برای کارکرد براساس ۷۰درصد ظرفیت، میزان برق موردنیاز براساس کارکردی مطابق ۵۰درصد ظرفیت و همچنین حداقل میزان برق موردنیاز در سطح حداقل ممکن را اعلام کنند. مقرر است که برنامه مشترک وزارتخانههای صمت و نیرو برای اعمال محدودیتهای برق واحدهای فعال در تولید زنجیره آهن و فولاد کشور پیش از نیمه خردادماه نهایی شود.
براساس اطلاعیه انجمن فولاد، سهسناریو در زمینه اعمال محدودیت برق برای صنعت فولاد کشور در نظر گرفته شده که شامل تولید با ۷۰درصد و ۵۰درصد ظرفیت و همچنین تولید در سطح حداقل میزان ممکن میشود. به این ترتیب، در شرایطی که خبر سفر سلطان عمان به کشور و احتمال آزادسازی ۱۸میلیارد دلار بلوکهشده زمینه عقبگرد محسوس ارزش در بازارهای مالی و کالایی کشور را در روز دوشنبه هشتم خردادماه مهیا کرد، واهمه از قطعی برق فولادسازان و کاهش عرضه شمش در هفتههای پیشرو باعث شد تا بازار شمش فولاد، رویهای متفاوت از سایر بازارها را اخذ کند و محصول شمش فولاد برخی فولادسازان در کانال قیمتی ۲۲هزار تومانی به فروش برود.
درواقع متقاضیان شمش فولاد که عمدتا نوردکار هستند، با نزدیکشدن به تابستان و تجربه قطعی برق واحدهای فولادی در سالهای گذشته و در نتیجه کاهش عرضه، ترجیح میدهند در شرایط کنونی نسبت به خرید مواد اولیه مصرفی خطوط تولید خود اقدام کنند. به این ترتیب، واهمه از کاهش تولید و عرضه باعث شد تا میانگین نرخ فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورسکالای ایران برای روز دوشنبه هشتم خرداد به ۲۱هزار و ۵۰۰هزار تومان برسد. با احتساب مالیات ارزشافزوده و کارمزد ارکان بورس، میانگین نرخ فروش شمش فولاد معاملهشده در بازار فیزیکی بورسکالا به ۲۳هزار و ۵۰۰هزار تومان رسید. البته نرخ فروش شمش فولاد برخی از واحدهای بزرگ کشور در این روز به کانال قیمتی ۲۲هزار تومان (بدون احتساب مالیات و کارمزد) نیز صعود کرد و به این ترتیب واهمه از کاهش تولید با قطعی احتمالی برق، فرصتی فراهم کرد تا شمش فولاد راه را برای صعود به کانال جدید قیمتی باز کند. با احتساب هزینه تبدیل ۱/ ۱درصدی و هزینه حمل حداقل هزار تومانی، نرخ تمامشده هر کیلوگرم میلگرد با شمش فولاد فروختهشده در روز هشتم خرداد به حدود ۲۷هزار تومان میرسد.
مقاطع فولادی گوش به زنگ سفر سلطان
به گفته فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی، خبر سفر سلطان عمان به ایران و سیگنالهای اقتصادی آن، بر روند معاملات مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد اثرگذار شده است. به این ترتیب در شرایطی که برخی احتمال آزادسازی ۱۱میلیارد دلار بلوکهشده ایران در عراق و ۷میلیارد دلار بلوکهشده در کرهجنوبی را در پی سفر سلطان عمان به ایران میدهند، دلار در بازار آزاد به کانال قیمتی ۵۱هزار تومانی و سکه تا کف کانال قیمتی ۳۱میلیون تومانی عقبنشینی کرد. افت نرخ دلار و طلا بهسرعت بر روند معاملات مقاطع طویل فولادی اثرگذار شد و به گفته فعالان بازار آهن و فولاد از تب و تاب خرید در بازار مقاطع طویل فولادی کاسته شد. به این ترتیب، هر کیلوگرم شمش فولاد سایز۱۶ در بازار آزاد تهران با نرخ ۲۶هزار و ۷۰۰تومان معامله شد که این نرخ نسبت به بهای فروش آن در روز یکشنبه کاهش ۳۰۰تومانی داشت.
در حالی که سفر سلطان عمان به ایران، سیگنال کاهشی برای بازار مقاطع طویل فولادی به همراه داشت، سیگنال مثبت رشد نرخ شمس فولاد با واهمه از کاهش تولید در هفتههای آینده، از اثرگذاری این سیگنال منفی کاست و به این ترتیب واکنش قیمتی بازار مقاطع فولادی به این خبر محدود شد.
دلار شمش چند؟
در حالی میانگین نرخ فروش شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران برابر ۲۱هزار و ۵۰۰تومان بود که موسسه فستمارکت میانگین نرخ فروش بیلت فولاد صادراتی ایران در هفته گذشته را با ثبت رشد هفتگی ۸/ ۲درصدی برابر ۴۹۴دلار به ازای هر تن ارزیابی کرد. به این ترتیب بر مبنای نرخ صادراتی شمش فولاد فوب خلیجفارس، دلار در معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورسکالای ایران برابر ۴۳هزار و ۵۰۰تومان بود. این در حالی است که در روز هشتم خرداد، نرخ دلار در مرکز مبادله ارز و طلا به ۴۲هزار و ۵۸۴تومان رسید. به این ترتیب اگرچه مسوولان امر مدعی جداسازی روند معاملات فلزات از نرخ ارز و قیمت جهانی در بازار فیزیکی بورسکالا، با تغییر فرمول محاسبه قیمت پایه هستند، دادهها نشان میدهد که همچنان نوسان قیمت جهانی و نرخ ارز، جریانسازهای اصلی بازار هستند.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط