به گزارش فولادنامه به نقل از روابط عمومی انجمن نوردکاران فولادی ایران، کریم رحیمی مدیرعامل شرکت فولاد ناب تبریز معتقد است مشکلات مرتبط با صنعت نورد به قدری است که نمیتوان حتی لیست آن را اولویتبندی کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر مهمترین مشکل بر سر راه صنعت نورد، تامین پایدار مواد اولیه بوده و از آنجا که استان آذربایجان شرقی از جمله استانهایی است که پایه معدنی آهنی ندارد ما مجبور هستیم تمامی منابع و مواد اولیه را از مرکز ایران تهیه کنیم و این به معنای تحمیل هزینه و کرایه اضافه است که تاثیر بسیاری بر قیمت تمام شده محصول نهایی و قدرت رقابت با سایر واحدهای تولیدی را به دنبال دارد.
رحیمی بخش دیگری از چالشهای تولید را به عملکرد بورس به عنوان پلتفرم معامله مربوط دانست و افزود: در همه دنیا بورس به عنوان پلتفرم معامله شناخته شده و با عرضه و تقاضا کشف واقعی نرخ محصول تعیین میشود. اما طی چند سال اخیر بورس خود دست به مهندسی عرضه و قیمت زده و تعادل بازار را برهم میزند که متاسفانه این موضوع کارکرد بورس را به عنوان نهاد شفافساز و تسهیلگر زیر سوال برده است.
این فعال صنعتی در ادامه با اشاره به اینکه اگر قرار است بورس به این روال ادامه دهد به طور حتم واحدهای تولیدی و نوردی با مشکلات جدی مواجه میشوند اضافه کرد: باید توازن درطول زنجیره فولاد برقرار شود. به این معنا که این تعادل از سنگآهن تا حلقه انتهایی از زنجیره فولاد از تعادل و حاشیه سودمناسبی برخوردار باشد تا آرامش لازم در بازار حکمفرما شود.
این فعال صنعت نورد در بخش دیگری از سخنانش محدودیت و افزایش قیمت حاملهای انرژی را از دیگر دغدغههای صنعتگران نورد دانست و با ابراز تاسف از اینکه طی چند سال اخیر مشکلات مرتبط به حاملهای انرژی تبدیل به یک چالش بزرگ شده و عملا دوام و بقای واحدهای تولیدی را تهدید میکند اذعان کرد: در تابستان با کمبود برق و در زمستان با کمبود گاز مواجه هستیم این در حالی است که اگر دو ماه سال را تعطیل رسمی در نظر بگیریم عملا ۶ماه از سال را به این شکل از دست دادهایم.
رحیمی با اشاره به اینکه تامین حاملهای انرژی در کشور با مشکل مواجه است و اگر این موضوع به سرعت رفع نشود باید منتظر تبعات آن باشیم افزود: کاهش ضریب بهرهبرداری باتوجه به عواملی که عنوان شد؛ عملا تهدید واحدهای تولیدی است به عبارتی ضریب بهرهبرداری در این صنعت به یکسوم ظرفیت کاهش یافته است این در حالی است که صنعت فولاد حدود ۵تا ۷درصد گاز و حدود ۱۱درصد برق مصرفی کل صنایع را به خودش اختصاص داده است ولی در موضوع ایجاد محدودیت، صنعت فولاد در رتبه اول قرار میگیرد. در واقع در اختصاص منابع، ردیف آخر هستیم و در محدودیتها و قطعیها رتبه نخست را به ما تحمیل میکنند.
وی وضعیت صادرات صنعت نورد را نیز بسیار ناخوشایند عنوان کرد و گفت: عدمثبات بخشنامهها و قوانین، عملکرد و فعالیت تمامی واحدهای فولادی را تحتتاثیر قرار داده و امکان برنامهریزی کوتاهمدت و میانمدت را از بین برده است. به عبارتی این رویکرد باعث میشود که واحدهای تولیدی معمولا با برنامههای کوتاهمدت فعالیت کنند و نتیجه آن تولید با ظرفیت اسمی کمتر است.
به گفته رحیمی، در داخل با رکود مواجه هستیم و در سطح بینالملل نیز بخشنامهها، مراودات سیاسی و تجاری با سایر کشورها، صادرات را تحتتاثیر قرار داده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا به اهداف توسعهای مبنی بر تولید ۵۵ میلیون تن در سال ۱۴۰۴ خواهیم رسید؟ افزود: در بحث کشف ذخیره منابع معدنی وهم چنین در ایجاد زیرساختها شامل انرژی و حملونقل، سرمایهگذاری و... از برنامه اهداف چشمانداز عقب هستیم و دسترسی به این برنامه عملا غیرممکن است.
مدیرعامل شرکت فولاد ناب تبریز؛ صنعت فولاد را دومین صنعت درآمدزا و ارزآور کشور دانست و گفت: از لحاظ تناژ صادرات، عدد بسیار قابلتوجهی را در این حوزه شاهد هستیم؛ بنابراین این موضوع میتواند نقش بسزایی در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد. همچنین، مولفههایی همچون افزایش ضریب بهرهبرداری و بهرهوری، کاهش قیمت تمام شده، گردش مالی و اشتغال فاکتورهای بسیار با ارزشی هستند که میتوانند تابآوری اقتصادی کشور را به نحو قابلتوجهی افزایش دهند مشروط بر اینکه زیرساختها همچون ثبات قوانین و بخشنامهها، تامین مواد اولیه و خوراک کارخانهها، خروج از رکود و ساختوساز عمرانی و بحث بهبود صادرات مورد توجه قرار گیرد.
رحیمی با بیان اینکه هر روز با یک چالش جدید مواجه هستیم که برنامهریزی میانمدت و بلندمدت صنعتگران را به شدت تحتتاثیر قرار میدهد یادآور شد: اگر این موضوعات، در روند طبیعی و در مسیر منطقی صحیح اقتصادی قرار بگیرد، ارتقای تولید را به دنبال داشته و نقش بسیار پر رنگی در مهار تورم ایفا خواهد کرد.
مطالب مرتبط