شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا ۱۲‌درصد گران‌تر از قیمت صادراتی معامله شد

حمایت بورس‌کالا از گران‌شدن بهای فولاد باعث شد تا قیمت پایه عرضه شمش در رینگ فیزیکی این بازار ۴۰دلار گران‌تر از قیمت شمش فولاد صادراتی تعیین شود. 
کم‌محلی فولاد داخلی به عقبگرد نرخ جهانی

در این شرایط، برتری محسوس تقاضا نسبت به عرضه نیز زمینه رقابت قیمتی برای کسب سهم از عرضه‌‌‌های شمش را فراهم کرد و در نهایت، میانگین نرخ فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالا حدود ۱۲‌درصد بالاتر از قیمت صادراتی آن فوب خلیج‌فارس قرار گرفت. با وجود جدا شدن مسیر نوسان نرخ شمش فولاد در بازار داخل از نوسانات بازار جهانی، اعتراضی از سوی فعالان و کارشناسان بازار شنیده نمی‌شود و گویا توافقی همگانی برای جداسازی از روند نوسان قیمت جهانی به شرط گرانی وجود دارد.

قیمت پایه فولاد ۴۰دلار گران‌تر از نرخ صادراتی
رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران در هفته جاری میزبان عرضه شمش فولاد با قیمت پایه‌ای در بازه ۱۲‌هزار و ۱۶۰تومان تا ۱۲‌هزار و ۹۰۰تومان به‌ازای هر کیلوگرم از این محصول بود که البته اغلب عرضه‌‌‌ها در سقف تعیین‌شده انجام شد. قیمت پایه شمش فولاد برای عرضه در این بازار بر مبنای فرمول ابداعی بورس‌کالا و طبق مشارکت تعیین شد و با توجه به استقبال نوردکاران از عرضه‌‌‌های هفته گذشته، کف و سقف قیمتی تعیین‌شده برای عرضه شمش فولاد در این رینگ افزایش داشت و میانگین وزنی قیمت پایه عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا در هفته جاری برابر ۱۲‌هزار و ۷۸۰تومان بود که این نرخ با احتساب نرخ روز ارز نیمایی (۲۶‌هزار و ۵۵۰تومان) برابر ۴۸۱دلار به‌ازای هر تن خواهد بود.

در حالی قیمت پایه عرضه شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران با فرمول ابداعی بورس‌کالا رو به افزایش گذاشته که میانگین نرخ شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیج‌فارس براساس گزارش متال‌‌‌بولتن بدون تغییر نسبت به هفته قبل ۴۴۰دلار به ازای هر تن بود. به این ترتیب، قیمت پایه شمش فولاد برای عرضه در هفته جاری حدود ۴۰دلار گران‌تر از قیمت شمش فولاد صادراتی فوب خلیج‌فارس تعیین شد. به این ترتیب، این مرتبه تصمیمات بورس‌کالا زمینه جدا شدن روند معاملات شمش فولاد در بازار داخل از روند جهانی را مهیا کرد. البته جدا شدن از روند نوسان قیمت‌های جهانی واکنش منفی ذی‌نفعان بازار و کارشناسان را به همراه نداشت. این در حالی است که تجربه نشان داده، اگر سیاستگذاری برای حوزه فولاد به نحوی باشد که قیمت در بازار داخل ارزان‌‌‌تر از روند جهانی شود، اعتراضات گسترده‌‌‌ای از سوی فعالان بخش فولاد و کارشناسان بازار مطرح می‌شود. به این ترتیب می‌‌‌توان اذعان کرد که فعالان و کارشناسان بازار مخالفتی با جدا شدن قیمت‌های داخلی از روند جهانی به شرط گرانی نداشته و تنها معترض اقداماتی هستند که باعث شود بهای یک محصول در نرخی کمتر از قیمت جهانی قرار گیرد.

بی‌‌‌توجهی نوردکاران به شمش گران
فولادسازان دیروز (دوشنبه ۲۴مردادماه) بالغ بر ۱۲۱‌هزار تن شمش فولاد را در رینگ صنعتی بورس‌کالا عرضه کردند که تقاضایی برابر ۲۲۷‌هزار تن برای این حجم محصول در بازار به ثبت رسید. در بازار اولیه ۸۲‌هزار و ۹۰۰تن شمش فولاد مورد معامله قرار گرفت و مابقی عرضه‌‌‌ها وارد بازار مچینگ شد که نتیجه معاملات مچینگ فولاد پس از تنظیم این گزارش و در بعدازظهر روز دوشنبه ۲۴مرداد مشخص می‌شود.

دیروز میانگین نرخ فروش شمش فولاد از رینگ اصلی بورس‌کالا برابر ۱۳‌هزار و ۱۰۰تومان بود. با احتساب نرخ ارز نیمایی در این روز، میانگین دلاری بهای فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران به ۴۹۴دلار و ۵۰سنت به‌ازای هر تن رسید. به این ترتیب میانگین نرخ فروش شمش فولاد در بازار فیزیکی حدود ۱۲‌درصد بالاتر از قیمت صادراتی این محصول بود. در شرایطی نوردکاران استقبال خوبی از شمش گران دارند که بازار داخلی مقاطع طویل فولادی در رکود سنگینی به سر می‌‌‌برد. اما احتمال گران شدن بیشتر قیمت در هفته‌‌‌های بعد با فرمول تعیین قیمت پایه، تمایل برای بالا ماندن قیمت‌ها و در عین حال صرفه صادرات حتی با نرخ‌های فعلی باعث می‌شود تا خرید شمش گران از سوی نوردکاران ادامه داشته باشد.

در شرایطی که نوردکاران ترک به دنبال فروش محصول خود در محدوده۶۵۰دلار هستند، هر تن میلگرد صادراتی ایران با قیمتی در حدود ۵۴۰ تا ۵۶۰دلار به بازار عرضه می‌شود. این تفاوت قیمت باعث می‌شود تا با وجود چالش‌‌‌های متعدد در مسیر صادرات، همچنان مشتری خارجی برای میلگرد ایران وجود داشته باشد. صادرات مقاطع طویل فولادی در شرایطی که بازار داخل با رکود سنگین سرمایه‌‌‌ای و مصرفی روبه‌روست، تنها راه نوردکاران برای برون‌‌‌رفت از ورشکستگی است.

واهمه از سقوط نرخ در بازار مقاطع
بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» از بازار آزاد مقاطع طویل فولادی از فرورفتن معاملات این بخش در رکود سنگین مصرفی و سرمایه‌‌‌ای خبر می‌دهد. در حالی که نبود فعالیت ساخت‌‌‌وساز در کشور و اجرایی‌نشدن وعده دولت در خصوص ساخت یک‌میلیون مسکن ملی در هر سال باعث شده است تا تقاضای مصرفی برای مقاطع طویل فولادی حتی در زمان سنتی رونق این بازار به‌شدت افت داشته باشد، کاهش نرخ دلار آزاد متاثر از انتشار اخبار مثبت از مذاکرات احیای برجام باعث شده است تا تقاضای سرمایه‌‌‌ای نیز از این بازار رخت ببندد. به این ترتیب، بهای میلگرد در بازار داخل تا ۱۵‌هزار و ۳۰۰تومان کاهش قیمت داشت که این رقم به مراتب کمتر از بهای فروش میلگرد از رینگ صنعتی بورس‌کالا در هفته‌‌‌های گذشته است.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین