کاهش عرضه آهن‏‏‌اسفنجی در پی افت تولید، زمینه‏‏‌ساز رقابت قیمتی متقاضیان شد

سوز زمستان حریف رونق معاملات آهن‌‌‌اسفنجی در رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران نشد؛ به نحوی که متقاضیان این محصول با واهمه از کاهش بیشتر تولید آن در هفته‌‌‌های بعد به علت محدودیت در تامین انرژی، به رقابت‌‌‌های ۱۵ تا ۲۰درصدی روی آوردند.
التهاب فولادی‏‏‌ها با سوز سرما

به گزارش فولادنامه، رونق رینگ آهن‌‌‌اسفنجی ظرف آذرماه امسال باعث تثبیت بهای این محصول در کانال قیمتی ۱۳‌هزار تومانی شد و آهن‌‌‌اسفنجی در اولین روز کاری زمستان دورخیزی نسبتا موفق برای صعود به کانال قیمتی ۱۴‌هزار تومانی داشت.

افزایش بهای آهن‌‌‌اسفنجی زمینه‌‌‌ساز رونق رینگ شمش فولاد شده، این در حالی است که کمبود تقاضای مصرفی در بخش محصول نهایی، سرعت‌‌‌گیر صعود نرخ در رینگ شمش شده است و به این ترتیب به‌رغم رشد تقاضا برای شمش، افزایش بهای این محصول به‌آهستگی و با سنجش کشش بازار محصولات نهایی رقم می‌‌‌خورد.
بررسی داده‌‌‌های معاملاتی رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران از فروش ۴۴۷‌هزار تن آهن‌‌‌اسفنجی ظرف آذرماه امسال با میانگین قیمت ۱۲‌هزار و ۸۵۴تومان حکایت دارد. ظرف سال‌های اخیر فصل سرما با واهمه از قطعی گاز واحدهای صنعتی پرمصرف نظیر واحدهای احیای آهن‌‌‌اسفنجی و در ادامه سایر حلقه‌‌‌های زنجیره فولاد عجین شده است، بنابراین صعود نرخ محصولات میانی زنجیره آهن و فولاد در این زمان به رویه‌‌‌ای معمول تبدیل شده است.

رقابت در رینگ آهن‌‌‌اسفنجی ظرف آذرماه بر معاملات سایر حلقه‌‌‌های زنجیره آهن و فولاد و به‌خصوص حلقه شمش فولاد اثرگذار شد، به‌‌‌نحوی که رینگ فیزیکی شمش پس از تجربه هفته‌‌‌ها رکود نسبی در مهر و آبان ظرف هفته‌‌‌های پایانی پاییز با افزایش استقبال خریداران مواجه شد.

واهمه از گرانی، آهن‌‌‌اسفنجی را گران کرد
رقابت قیمتی میان متقاضیان آهن‌‌‌اسفنجی برای کسب سهم از عرضه این محصول، مهم‌ترین مولفه برای توصیف رینگ آهن‌‌‌اسفنجی ظرف آخرین ماه از پاییز امسال بود. اگرچه میزان عرضه این محصول ظرف آذرماه نسبت به ماه‌‌‌های گذشته تغییر محسوسی نداشت، اما واهمه از کاهش تولید و افت عرضه در هفته‌‌‌های ابتدایی زمستان باعث شد تا فولادسازان به‌عنوان مصرف‌کنندگان اصلی آهن‌‌‌اسفنجی برای تامین ماده اولیه اصلی خطوط تولید خود به رقابت‌‌‌های قیمتی ۱۰ تا ۲۰درصدی روی آورند و به این ترتیب میانگین نرخ فروش این محصول ظرف نیمه دوم آذرماه به کانال قیمتی ۱۳‌هزار تومانی صعود کرد.
ظرف آذرماه امسال آهن‌‌‌اسفنجی با قیمت پایه‌‌‌ای در بازه ۱۰‌هزار و ۹۳۵تومان تا ۱۱‌هزار و ۵۷۴تومان در رینگ صنعتی بورس‌کالا عرضه شد که بازه قیمت پایه این محصول نسبت به قیمت پایه در ماه‌‌‌های قبل تغییر محسوسی نداشت. در عین حال ظرف آذرماه حجم عرضه آهن‌‌‌اسفنجی به میزان معمول باقی ماند، اما متقاضیان این محصول با گمانه‌‌‌زنی در خصوص احتمال کاهش عرضه در هفته‌‌‌های بعد با آغاز محدودیت گاز واحدهای احیا و کاهش اجباری تولید به رقابت‌‌‌های نسبتا سنگین قیمتی روی آوردند.

ظرف سومین هفته از آذرماه امسال، رقابت قیمتی میان متقاضیان آهن‌‌‌اسفنجی به ۲۱‌درصد رسید و در حالی که این محصول با نرخ پایه‌‌‌ای برابر ۱۱‌هزار و ۱۹۵تومان بود، میانگین نرخ فروش آن به ۱۳‌هزار و ۵۷۳تومان رسید. صعود بهای آهن‌‌‌اسفنجی تاثیر مثبتی بر افزایش هزینه تولید شمش فولاد دارد و در میان‌مدت با افزایش هزینه تولید از رشد نرخ شمش و در ادامه افزایش بهای محصولات نهایی فولادی حمایت می‌کند.

دورخیز برای صعود به کانال قیمتی بالاتر
آهن‌‌‌اسفنجی ظرف روز ابتدایی معاملات در زمستان دورخیزی موفق برای صعود به کانال قیمتی ۱۴‌هزار تومانی داشت؛ به نحوی که یکی از عرضه‌‌‌های این محصول با حجم ۱۵‌هزار تن با میانگین قیمت ۱۴‌هزار و ۱۰تومان به ازای هر کیلوگرم معامله شد. این رقم بیشترین نرخ فروش این محصول از این بازار پس از اسفند سال گذشته بود.

به این ترتیب واهمه از کسری بلندمدت عرضه در رینگ آهن‌‌‌اسفنجی این محصول را گران کرد. ظرف روز شنبه دوم دی‌ماه بالغ بر ۷۰‌هزار تن آهن‌‌‌اسفنجی با قیمت پایه‌‌‌‌‌‌ای برابر ۱۱‌هزار و ۳۴۳تومان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی بالغ بر ۹۶‌هزار و ۷۵۰تن به ثبت رسید که در نهایت به فروش کل محصول عرضه‌شده با میانگین قیمت ۱۳‌هزار و ۶۳۲تومان انجامید. میانگین رقابت قیمتی در این روز برابر ۲۰‌درصد بود؛ هرچند رقابت‌‌‌های بیشتری برای محصولات برخی واحدهای تولیدی نیز در این روز در این بازار به ثبت رسید.

حمایت آهن‌‌‌اسفنجی از معاملات شمش
با آغاز فصل بارندگی و سرما در کشور، یعنی از میانه پاییز تا پایان بهمن‌ماه، با کاهش فعالیت‌‌‌های ساخت‌‌‌وساز در کشور رینگ شمش و مقاطع فولادی با رکود سنتی مواجه می‌شود؛ اما ظرف سال‌های اخیر با ایجاد محدودیت در تامین گاز واحدهای صنعتی و کاهش اجباری تولید، این فصل به زمان رونق بازار و هیجان متقاضیان در خرید مواد اولیه با واهمه از کاهش اجباری تولید تبدیل شده است.

در شرایطی که رینگ شمش فولاد با کاهش تقاضای فصلی برای مقاطع طویل فولادی ظرف مهر و آبان‌ماه با رکود نسبی مواجه بود، واهمه از قطعی گاز واحدهای احیا ظرف هفته‌‌‌های پایانی پاییز باعث شد تا رینگ شمش فولاد در نیمه دوم آذر، رونقی دوباره به خود ببیند، به نحوی که متقاضیان شمش برای کسب سهم از عرضه این محصول به رقابت قیمتی با یکدیگر روی آوردند. ظرف آذرماه امسال بالغ بر یک‌میلیون و ۳۲‌هزار تن شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی بالغ بر یک‌میلیون و ۱۸۰‌هزار تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش ۶۷۶‌هزار تن شمش فولاد از این بازار انجامید.

به این ترتیب نسبت حجم معامله به حجم عرضه ظرف ماه پایانی پاییز برابر ۶۵.۵‌درصد بود. این در حالی بود که ظرف مهر و آبان‌ماه امسال نسبت حجم محصول معامله‌شده از این بازار به حجم عرضه کمتر از ۵۰‌درصد بود. میانگین نرخ فروش شمش فولاد از رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران ظرف آذرماه به ۱۸‌هزار و ۶۰۵تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. ظرف هفته ابتدایی آذرماه میانگین نرخ فروش هر کیلوگرم شمش فولاد از این بازار برابر ۱۸‌هزار و ۲۲۵تومان بود. ظرف هفته‌‌‌های بعد میانگین نرخ فروش این محصول به شکل پلکانی افزایش یافت و به ۱۸‌هزار و ۹۵۱تومان رسید. این رشد نرخ متاثر از افزایش بهای آهن‌‌‌اسفنجی بود، اما عدم‌کشش بازار محصولات نهایی نظیر میلگرد فولادی، ترمز رقابت قیمتی میان متقاضیان شمش فولاد را کشید و باعث شد تا این افزایش نرخ به‌آهستگی رقم بخورد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین